Selecteer een pagina

Angst

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft, bewust of onbewust, last van een angststoornis of fobie. Maar wat is angst nu eigenlijk en wat kun je eraan te doen?

Wat is angst?

Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand die wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar. Angst wordt problematisch wanneer er een overmatige uiting is van normale angsten, zodanig dat deze het normaal dagelijks functioneren negatief beïnvloedt. We ervaren allemaal angst en laat ik beginnen met het volgende. Je bent een mens dus je ervaart emoties zoals blijdschap, maar ook angst. Heel normaal dus. Angst geeft je vaak een gevoel van controle verlies. Alsof jij niet langer de baas bent over je eigen lichaam en eigen wil. Dit stuk kan zorgen voor verergering van de klachten.

Angst is een verdedigingsmechanisme dat ons waarschuwt voor gevaar en brengt ons lichaam in staat van paraatheid. Dit is heel nuttig als er ECHT gevaar dreigt.

Zodra er gevaar dreigt, voelen de meeste mensen zich angstig. Het lichaam reageert hierop met een verhoogde staat van alertheid en bereidt zich voor op actie om het gevaar uit de weg te gaan. Deze actie wordt ‘vechten, vluchten of bevriezen’ genoemd: dit zijn drie verschillende manieren om met het gevaar om te gaan.
Wanneer de angst NIET meer in verhouding staat tot het werkelijke gevaar, spreken we van ‘angstklachten’ of van een ’angststoornis’. Dit kan zijn angstig zijn om een prikje te halen bij de dokter tot aan pleinvrees.

 

Wat is een fobie?

Bij een fobie focus je op een specifiek ding waar je (buitensporige) angst reacties op krijgt. Denk hierbij aan spinnen, hoogtes, honden, etc. Een ongezonde angst kan doorslaan naar een fobie, maar vaak is er wel degelijk verschil tussen beide te herkennen.

 

 

Gister heb ik een vlucht van 9 uur gemaakt naar Curacao. En guess what? Ik was helemaal relaxt! Nergens last van gehad,geen paniek, trillen, helemaal niks. En oh wat was dat fijn vliegen zeg. Het is echt een last die van mijn schouders valt en zo kan ik met een lekker gevoel hier beginnen. Ik wil je ontzettend bedanken voor je hulp! Het heeft mij echt geholpen, bedankt

Emma

Sinds jaren had ik een ongemakkelijk gevoel in bepaalde situaties wat zich dit jaar had opgeblazen tot verlammende paniek. Ik was niets meer zeker en vreesde niet meer normaal te kunnen functioneren. Met de behandelingen van Suzanne heb ik weer grip op m’n emoties gekregen en heb ik me weer ontpopt tot de gelukkige en sterke vrouw die ik zo gemist had. Dank je wel Suzanne, ik heb m’n leven terug dankzij jou.

S

“De meeste dingen waar je bang voor bent zullen nooit gebeuren”

Angst verhelpen

Je hebt er duidelijk niet om gevraagd een angst of fobie te ontwikkelen.
Je wordt er inmiddels niet mee geboren. Meestal is dit in de loop van je leven gebeurd en werkt helaas als een neerwaartse spiraal. Zodra je namelijk last krijgt van angstige gevoelens, wil je die specifieke situatie voortaan liever vermijden. Oftewel: je angst wordt vergroot. Dit is een bepaald patroon wat gelukkig te doorbreken valt! Aangezien angsten en fobieën in meerdere gradaties voorkomen, is het belangrijk te ontdekken hoe dit zich bij jou uit.

 

Het is een onderliggend gevoel wat je altijd met je meedraagt en wat jouw rationele gedachten overheerst. Eigenlijk weet je best dat jouw angst niet komt door een levensbedreigende situatie, maar de vrees is dusdanig verlammend, dat je rationele denken wordt gedomineerd. Om ervoor te zorgen dat jij weer zonder angstgevoelens door het leven gaat, kan hypnotherapie bij het overwinnen van angsten en fobieën uitkomst bieden.

Hoe kan ik jou helpen?

Angst een fobie of paniek aanval is veelal gerelateerd aan een vroegere bewuste of onbewuste ervaring.
Wanneer we gaan werken met hypnose dan hebben we de mogelijkheid om terug te gaan naar het ontstaan van het gevoel die jij ervaart wanneer je angstig bent of hevige paniek ervaart. 

Faalangst bijvoorbeeld kan terug te leiden zijn naar bijvoorbeeld een spreekbeurt op school. 
Een fobie voor honden kan alles te maken hebben met een vroegere minder leuke ervaring die je hebt gehad. 
Soms weet je bewust nog waar een bepaalde angst vandaan komt.
Wanneer je bijvoorbeeld een auto ongeluk hebt meegemaakt of opgegroeid bent in een onveilige gezin situatie. 

Er is zelfs een kans dat de angst niet van jou is. Het kan zomaar zijn dat je een angst gekopieerd hebt als de angst voor spinnen van je moeder bijvoorbeeld. 
Tijdens de hypnose kun je het contact met deze emotie herstellen, veranderen en transformeren naar een beter gevoel. 

Met angsten en paniek aanvallen werk ik buiten hypnose om met EMDR/IEMT. 
Ik zet deze protocollen bij angst en paniek met succes in. 
Hierbij reduceren en verlagen wij de emotie die bij jou angst hoort als verdriet, boosheid, irritatie, woede etc. 

“Een doel zonder plan is slechts een wens”

Hoe gaan we te werk?

  • Vooraf telefonisch contact

  • Bespreken van intake formulier
  • Achterhalen onderliggend angstgevoel
  • Kennismaking met hypnose door middel van eenvoudige oefeningen

  • Inzetten van wat nodig is, dit kan een van de tools zijn uit mijn portofolio. (EMDR. NlP, Hypnose, Mental space psychologie)

  • Rustige afsluiting en bespreken wat je van de sessie vond

  • Verloop bespreken en eventueel vervolg afspraak maken.