Selecteer een pagina

Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen. 

Het woord “trauma” komt van het Grieks, en letterlijk vertaald betekent het ‘verwonding’.

In de coaching bedoelen we met trauma een negatieve ervaring die een psychische wonde veroorzaakt door een onverwerkte emotie.

Wanneer men een onverwachte, ingrijpende en/of vervelende ervaring heeft gehad, kan een psychisch trauma ontstaan doordat deze emotie ‘levend’ gehouden wordt.

 

 

Een TRAUMA overkomt je wat je met je trauma doet is jou keuze!

Wat is het verschil tussen een angst en een trauma?

Een trauma is anders dan een angst, want het is veel specifieker. Beide hebben de maken met emotionele gedachten.
Je kunt een angst hebben voor honden. Maar ook kan je een angst hebben voor autorijden, toekomst, dat je gaat vallen, muizen, spinnen, pikkende of fladderende vogels, slapen, om te fietsen, viezigheid, de meest nare ziektes, solliciteren, bergbeklimming en ga zo maar door. Een angst is een bedachte situatie die bestaat uit fragmenten. 

Er zijn dus oneindig veel soorten angsten die iemand kan hebben. Het is daarbij niet van belang of iets daadwerkelijk is gebeurd. Want een angst om kilometers boven het water te vliegen, hoeft niet te betekenen dat je ooit in een vliegtuig bent gestapt. Juist door de angst neem je geen enkele vlucht. Een trauma daarentegen is een heftige, ingrijpende situatie die daadwerkelijk is gebeurd.

Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen.  Een ernstiger trauma kan ontstaan wanneer iemand emotioneel, lichamelijk en/of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Ook een uitzending naar een oorlogssituatie kan tot een trauma lijden. Of als iemand werkt bij politie, brandweer of ambulance en te maken kreeg met menselijk lijden, geweld of dreiging. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft.

PTSS

Het hoofdkenmerk van een PTSS zijn herbelevingen. Tijdens de herbelevingen lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis weer (gedeeltelijk) meemaakt. De herbeleving kan zeer realistisch zijn en zo erg veel angst oproepen.

Wanneer je een PTTS hebt reageren je lichaam en geest zeer heftig op herinneringen aan het trauma. Hierdoor heb je de neiging om zaken die met het trauma te maken hebben te vermijden. Ook kan je last hebben van een afgestompt gevoel ben je erg prikkelbaar en meer gespannen dan vóór het trauma.

Je titel komt hier

Laat je leven niet langer voorbij gaan

Een aanrader!

Samen met Suzanne heb ik 2 sessies gedaan. 1 hypnose sessie en 1 Trauma Collapse sessie. Ondanks dat deze sessies online waren heb ik mij volledig, veilig & vertrouwd over kunnen geven aan Suzanne.

Suzanne is heeft een groot empathisch vermogen wat ook echt terug te zien is in de sessies die ik heb gedaan met haar. Ik kon mijzelf helemaal mee laten nemen door haar woorden.

Een lange tijd heb ik gevochten met het uiten van mijn gevoelens en emoties. Altijd het idee gehad dat die teveel of te zwaar waren waardoor ik in gevecht ging met mijzelf. Met behulp van de hypnose sessie leg ik mijzelf er makkelijker bij neer dat ik ook mijn minder leuke stukken heb en dat dat helemaal oke is.

Na de TCT sessie sta ik weer helemaal enthousiast in het leven. Zo een bijzondere ervaring om mijn jongere zelf tegen te komen en mee te nemen naar het nu, om hem te laten zien hoe sterk hij js geworden door alle tevenslagen in het leven. Steeds vaker en duidelijker merk ik dat ik mijn keuzes vanuit vertrouwen maak, wetend dat ook dit een bekrachtende ervaring kan zijn, ook als het wat minder leuk is.

Suzanne weet heel goed waar ze mee bezig is en draagt dit ook uit met een warm hart waardoor ik ook echt heb ervaren dat niets te gek is, ik mag er helemaal zijn.

Dankjewel lieve Suzanne voor de fijne en zachte sessies die we hebben gehad.

Marcel

Hoe kan ik je helpen? 

Tijdens onze samenwerking zal ik gebruik maken van dat wat er op dat moment bij je speelt.
Ik heb de kennnis en expertise van zowel EMDR, Hypnose als TCT (Trauma Collapse Techniek).
Meer over deze behandelingen vindt je in het menu terug.